Werkwijze

Meten is weten

Hoe we te werk gaan

Zowel een Register Podoloog als een Podotherapeut behandelt een groot aantal verschillende klachten met betrekking tot pijn in de voeten, knie, heup of rug.

Koks Podopraktijk biedt zowel podotherapie als (register)podologie aan. Wij houden ons bezig met behandeling van de klachten aan de voet maar ook van klachten hogerop in het lichaam die hun oorzaak in de voet hebben. Denk aan klachten in knie, heup, rug en zelfs schouders of nek. De wijze waarop u loopt en staat kan invloed hebben op de houding van uw lichaam en zo pijn in de knieën, heup of rug veroorzaken.

“Koks Podopraktijk is gericht op het oplossen en verminderen van uw klachten”

De oplossing kan te vinden zijn in op maat gemaakte steunzolen, aanpassingen van uw schoenen, siliconen orthesen of oefeningen voor uw voeten. Wij kijken welke oplossing het beste voor uw probleem werkt. Het kan ook zijn dat wij u doorverwijzen naar een fysiotherapeut of andere specialist.
De registerpodoloog werkt multidisciplinair, wat wil zeggen dat hij met andere zorgprofessionals samenwerkt zoals de medisch pedicure, fysiotherapeut, huisarts en orthopedisch chirurg.

Onderzoek en behandeling

De podoloog of podotherapeut onderzoekt uw voeten en enkels, maar kijkt ook hoe u staat en loopt. Hiervoor is het goed als u makkelijk zittende kleding aan heeft en in ieder geval gemakkelijk uw broekspijpen kan oprollen. Neem ook uw veel gedragen schoenen mee naar uw eerste afspraak.

Hij start met een (intake) gesprek, tijdens dit gesprek wil hij nagaan wat uw klachten precies zijn en hoe u hierin belemmerd wordt in uw dagelijks leven, werk of sportieve activiteiten. Samen met u bepaalt hij welk resultaat u nastreeft. Wilt u langer kunnen lopen of staan, wilt u uw sportprestaties verbeteren, wilt u uw pijnklachten met name verminderen?

Dan onderzoekt hij uw voeten, enkels en de rest van uw lichaam. Hij maakt een scan van uw voeten, gebruikt eventueel echoscopie om ook in uw voeten te kunnen kijken, verricht metingen waarmee hij de stand van uw lichaam in kaart brengt, en doet een analyse van uw looppatroon. Hij maakt hiervoor gebruik van de meest moderne meetapparatuur. Daarnaast bekijkt hij uw schoenen, aan het slijtpatroon onder uw schoenen kan hij zien hoe u staat en loopt.

Als het duidelijk is wat precies de oorzaak is van uw problemen bespreekt hij welke oplossingen mogelijk zijn. Dit kunnen steunzolen (ook wel therapiezolen genoemd) zijn, aanpassingen van uw schoenen, siliconen ortheses, oefeningen voor uw voeten of andere typen schoenen. Als blijkt dat steunzolen voor u de beste oplossing is, dan maken wij in onze eigen praktijk uw steunzolen.

Na ongeveer 14 dagen zijn uw zolen klaar. De zolen moeten goed in uw schoenen passen dus u krijgt ook een schoenadvies. Bij het afleveren van de zolen wordt gekeken of de zolen goed in uw schoenen passen.

Voor wie is een bezoek niet overbodig?

  • Wanneer u niet meer probleemloos kunt staan, (hard)lopen, wandelen of winkelen
  • Wanneer u pijnklachten heeft in uw voet of enkels.
  • Wanneer u klachten heeft in knieën, heupen of rug, en fysiotherapie nog niet tot het gewenste resultaat heeft geleid.
  • Wanneer u door ziekten als diabetes of reuma ook problemen in uw voeten en of enkels ervaart.
  • Wanneer u diabetes heeft laat uw voeten dan regelmatig controleren.

Sporters

We weten allemaal hoe belangrijk het is om regelmatig te bewegen. Sport u recreatief of (semi)professioneel, dan wilt u niet dat klachten in uw voeten, enkels of hogerop in uw lichaam u belemmeren. Bij het hardlopen kunnen uw voeten 3 of 4 keer uw lichaamsgewicht dragen. U vraagt dus veel van uw lichaam en uw voeten. Wij krijgen veel sporters in onze praktijk. Soms omdat een sporter zijn prestaties wil verbeteren of gewoon omdat het sporten niet goed meer lukt.

Mogelijke sportblessures zijn:

  • Shin-splints (springschenen)
  • Pijn onder de voet en onder de hiel (bv. hielspoor)
  • Voorvoetklachten (bv. overbelasting teengewrichtjes)
  • Spier- en peesaandoeningen van de voet- en onderbeenspieren
  • Pijn of stijfheid aan de achillespees
  • Klachten aan de knie (bv. aan de kniebanden, kruisbanden of meniscus)
  • Klachten hoger gelegen in het lichaam (bv. heup- of rugklachten)

Als u bij ons komt, neemt u dan uw sportschoenen mee. Wij kijken naar hoe u staat en (hard)loopt en wat de beste oplossing is voor uw probleem. Wij geven graag een (sport)schoenadvies, kunnen eventueel speciale sportsteunzolen maken en adviseren over oefeningen voor uw voeten. Hierin werken wij samen met de (sport)fysiotherapeut.

Kinderen

Baby’s en jonge kinderen hebben platvoeten. Dit is heel normaal en niets om u zorgen over te maken. Een kindervoet is niet te vergelijken met een volwassen voet. Als een kind ouder wordt, verandert de voet, over het algemeen wordt de voetboog holler en verdwijnt de platvoet. Eventuele o- of x-benen verdwijnen en een kind gaat steeds rechter lopen of staan.

Het is belangrijk kinderen zoveel mogelijk op blote voeten te laten lopen, niet te vroeg schoenen te kopen en vooral soepele schoenen te kopen. Kinderen klagen niet snel over hun voeten, soms over groeipijn onder hun voet, maar een scheefstand of andere afwijking hoeft geen pijn te veroorzaken.

Is uw kind zo tussen de 6-8 jaar en ziet u nog steeds dat het niet goed loopt of staat? Dan hoeft u niet direct ongerust te zijn, maar als uw kind vaak struikelt, niet graag loopt of klaagt over pijn, is het wel verstandig om de registerpodoloog te bezoeken.

De registerpodoloog onderzoekt of de ontwikkeling van de voeten normaal verloopt. Samen met u bekijkt hij welke oplossing het beste resultaat bereikt: steunzolen en/of oefeningen voor de voeten en benen.

Maak een afspraak

Herkent u de symptomen van deze klacht? Neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.