HALLUX VALGUS

MEEST VOORKOMENDE KLACHTEN

HALLUX VALGUS

De registerpodoloog ziet regelmatig mensen met een hallux valgus in de praktijk. Als u een Hallux valgus heeft ziet u dat uw grote teen scheefgegroeid is richting uw andere tenen.  Hierdoor komt het gewricht naar buiten te staan en ontstaat er een knobbel aan de buitenkant van de grote teen. Deze knobbel wordt ook wel een bunion genoemd. Deze plek kan warm en rood worden in het geval van een slijmbeursontsteking in het grote teengewricht.

De scheve stand van de grote teen kan ook pijnklachten geven in het gewricht van de grote teen. De pijn treedt met name op tijdens het lopen, bij het afzetten. Ook kan de pijn opspelen in de avond, na een actieve dag. De tenen die door de scheve stand van de grote teen in de verdrukking komen, kunnen ook pijn gaan doen, vaak gaat het dan om de tweede en derde teen.

Oorzaken van hallux valgus

Het is niet helemaal duidelijk hoe een hallux valgus ontstaat. Niet goed passend schoeisel, zoals te smalle schoenen, hakken of te krappe schoenen worden vaak gezien als oorzaak van een hallux valgus. Het kan binnen een familie vaker voorkomen, en dan lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Bij bepaalde ziekten als reuma zien we het ook voorkomen. Soms lijken aangeboren afwijkingen van de voet, hypermobiliteit of het naar binnenzakken van de voet de kans op het ontstaan van een hallux valgus te vergroten.

Behandeling hallux valgus

Een operatie van een hallux valgus lijkt soms de enige oplossing, maar heeft niet altijd het gewenste effect. Een operatie is gelukkig niet altijd nodig om de pijn te verlichten. Een aanpassing van uw schoenen kan bijvoorbeeld al verschil maken. Wij kijken samen met u wat in uw geval de beste oplossing lijkt te zijn.

De registerpodoloog onderzoekt uw voeten en kijkt naar uw looppatroon. Hij maakt een scan, en meet de drukverdeling onder uw voeten bij staan en lopen. Als alleen een aanpassing van uw schoenen niet voldoende is, kunnen wij steunzolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen verbeteren de drukverdeling onder uw voeten en beïnvloeden de stand van uw voeten. Het gewricht in uw grote teen wordt zo ontlast waardoor de pijn minder wordt.

SPECIALISATIES

  • Steunzolen
  • Steunzolen werkschoenen
  • Aanpassing confectieschoenen
  • Semi-orthopedische schoenen
  • 3D geprinte zolen
  • Sportschoenadvies
  • Pedicure
  • Verwijzing
  • Reparatie

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag
08:30-12:30 en 13:30-17:00
(Zaterdag en zondag gesloten)

CONTACTGEGEVENS

LOCATIES

HOOFDLOCATIE EN KANTOOR
Scheiweg 9, 5421 XL Gemert

LOCATIE SINT-OEDENRODE:
Kofferen 3a, 5492 BL Sint-Oedenrode

LOCATIE HELMOND:
Veestraat 32, 5701 RD Helmond

Maak een afspraak

Herkent u de symptomen van deze klacht? Neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.