Diabeet

Diabetes screening

Alles voor uw voeten

Bent u diabeet en heeft u een verwijzing maak dan telefonisch een afspraak.

Wat is het?

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Er zijn 2 verschillende types. Bij type 1 maakt je alvleesklier geen insuline meer aan en blijven glucosewaarden niet op peil. Bij type 2 reageert het lichaam minder goed op insuline. Ouderdom en erfelijkheid kunnen een rol spelen in het ontstaan van diabetes type 2, maar ook een ongezonde leefstijl en overgewicht kunnen een belangrijke oorzaak zijn.

Diabetes screening

Als u diabetes heeft is het erg belangrijk de voeten regelmatig te controleren. Hiervoor kunt u terecht bij uw praktijkondersteuner, diabetes verpleegkundige of internist. Is uw risico op een wond verhoogd dan wordt u doorgestuurd naar de podotherapeut voor een diabetische screening.

Tijdens de diabetische screening wordt gekeken of er sprake is van een afwijkende voetstand, afwijkingen aan de huid en/of nagels en wordt er gekeken naar eventuele aanwezige drukplekken op de voeten. Daarnaast wordt er gekeken of er sprake is van neuropathie (gevoelloosheid van de voeten) en of er een verminderde doorbloeding in de voeten is.

Tijdens de diabetische screening die één keer per jaar wordt uitgevoerd schat de podotherapeut het risico op een wond in. De resultaten van dit onderzoek worden vertaald naar een zogenoemde Sims classificatie. Deze classificatie geeft het risico op een wond. Deze schaal is van 0 tot 3 (0 is geen risico, 3 is een hoog risico). Zodra u in een hoger profiel wordt geschaald, wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Hieronder valt ondersteuning/begeleiding, pedicurezorg, een jaarlijkse screening en een halfjaarlijkse controle. Dit alles om wonden te voorkomen.

Daarnaast worden ook de schoenen gecontroleerd tijdens de screening. Er wordt gekeken of de pasvorm goed is en ook is het belangrijk dat er een goede drukverdeling is om drukplekken en daarmee wonden te voorkomen. Daarbij kan het nodig zijn om een druk verlagend hulpmiddel toe te passen in de vorm van een orthese (teenstuk) of steunzolen.

Bekijk onze specialisaties

Als uw voeten overmatig of verkeerd belast worden dan kunnen pijnlijke klachten in uw voeten, enkels, knie heup of rug ontstaan. Door het dragen van steunzolen zorgt u voor een optimale correctie en drukverdeling onder de voet. Een steunzool die helemaal past bij uw probleem en voettype levert het beste resultaat.

Koks Podopraktijk beschikt over de nieuwste technologieën, nieuwe materialen en nieuwe toepassingen om de allerbeste steunzolen af te leveren.

Diabetes, ook bekend als suikerziekte, omvat twee verschillende typen. Type 1 treedt op wanneer de alvleesklier geen insuline meer produceert, wat leidt tot onregelmatige glucosewaarden. In het geval van type 2 reageert het lichaam minder effectief op insuline. Hoewel genetica en leeftijd een rol kunnen spelen bij het ontstaan van type 2 diabetes, kunnen ook een ongezonde levensstijl en overgewicht belangrijke factoren zijn.

Draagt u voor uw werk speciale werkschoenen of veiligheidsschoenen met een veiligheidsneus? Ook in hier is het mogelijk om steunzolen te dragen. Wij zijn gespecialiseerd in het vervaardigen van steunzolen of therapiezolen voor veiligheidsschoenen en zorgen ervoor dat de CE-normering gehandhaafd blijft. De schoenen zijn namelijk gecertificeerd. Wanneer de originele zool niet meer in de schoen zit, geldt mogelijk de CE-normering niet meer en vervalt daarmee de wettelijke aansprakelijkheid.

Het kan zijn dat een steunzool op zich nog niet het gewenste resultaat bereikt en is het noodzakelijk ook uw confectieschoen te laten aanpassen (OVAC). Ook kan het zijn dat een aanpassing van uw schoen al een oplossing is voor uw (voet)probleem en dat steunzolen niet nodig zijn.

Een kleine aanpassing aan uw confectieschoen kan al een groot verschil maken. Bijvoorbeeld als uw benen verschillen van lengte, uw voet overbelast is of een lichte standafwijking heeft. Met een kleine aanpassing loopt uw schoen een stuk prettiger en dit zonder het uiterlijk van uw schoen drastisch te veranderen.

Onze medewerkers onderzoeken uw voeten, maken een scan van uw voeten, en adviseren welke aanpassing aan uw confectieschoenen helpt om van uw klachten af te komen of comfortabeler te lopen.

Wanneer kunt u een aanpassing aan de confectieschoen goed gebruiken?

  • Bij beenlengte verschil
  • Klachten door overbelasting, denk aan irritatie scheenbeen, shin splints, runners knee, jumersknee, slijtage van de knie, hielspoor of achillespeesklachten
  • Lichte standafwijking
  • Standafwijking in de voet of knie, denk aan een scheve grote teen, spreidvoet, klompvoet, achillespeesklachten, spitsvoet of bij een knobbel aan de zijkant van uw voet (bunion of hallux valgus)
  • Bewegingsbeperking in enkel, middenvoet of voorvoet
  • Pijn in gewrichten tijdens afwikkeling van de voet, als bij reumatische voeten, gewrichtsontsteking, artrose, slijtage van de knie, jicht of een stijve grote teen

Voorbeelden van aanpassingen:

  • Verhogen van hak of zool
  • Verbeteren van de afwikkeling van uw schoenen
  • Verstijven van de zool
  • Beugelbevestiging voor uw orthese

3D printen wordt op steeds meer plekken en op steeds meer manier toegepast, zo ook in onze praktijk. Wij lopen met onze praktijk in Nederland voorop als het hierom gaat. We ontwikkelen materialen en software waarmee het mogelijk is om steunzolen zo te vervaardigen dat ze kunnen concurreren met de traditioneel gefreesde zolen. Het voordeel van deze zolen is dat ze optimaal vormgegeven worden naar de vorm van uw voet en je heel precies aanpassingen kunt aanbrengen die nodig zijn.

In onze praktijk ontvangen we veel sporters, van recreatieve sporters tot professionele sporters. Blessures aan de voet, enkel, knie, rug of heup kunnen ontstaan door verkeerde schoenen. Wij helpen sporters bij het verminderen of beëindigen van blessures en bij het verbeteren van prestaties.

Komt u voor sportschoenadvies? Neem dan uw oude sportschoenen mee, dan kunnen wij aan het slijtagepatroon zien hoe u uw voeten afwikkelt. Verder doen wij uitgebreid onderzoek waarbij we uw loopstijl analyseren en een scan van uw voeten maken. Samen met u kijken we naar welke sportschoen het best bij uw voet en loopstijl past en of er een aanpassing van uw sportschoen nodig is in de vorm van een speciale (sport)steunzool.

Voor de verzorging van uw voeten kunt u ook bij ons terecht. Als u voor het eerst bij de pedicure komt neemt hij of zij tijdens een intakegesprek met u door welke problemen u ervaart en hoe de conditie van uw voet, huid en nagels is.

Vervolgens gaat een behandeling als volgt in zijn werk:

  • Voor optimale hygiëne worden eerst uw voeten gedesinfecteerd.
  • Uw nagels worden op de juiste manier geknipt, de zijkanten verzorgd en de nagelplaat wordt gepolijst.
  • Eventuele ingegroeide nagels worden behandeld. Met behulp van speciale apparatuur wordt u snel en vrijwel pijnloos geholpen.
  • Eelt en eventuele likdoorns worden verwijderd.
  • Als de conditie van voet en been het toelaat, is een afronding van de behandeling met een ontspannen massage mogelijk.
  • Tenslotte krijgt u advies voor de verzorging van uw voeten, bijvoorbeeld over nagels knippen of welk type schoenen het beste bij u past.

U gaat met ‘nieuwe’ voeten weer naar huis!

Voor sporters hebben we een looplab gemaakt bij Koks Podopraktijk. Die bestaat uit drie banen met verschillende ondergronden, ieder meer dan vijftien meter lang. Zo kunnen we een advies geven over de stand van de voeten als u aan het sporten bent. Uit deze analyse komt een schoenadvies, aanpassing aan de zolen, of verwijzing naar de sporttherapeut.

Maak een afspraak

Herkent u de symptomen van deze klacht? Neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.